Nieuwbouw

De nieuwbouw combinatie sporthal en zwembad in de kern van Rijen is een aanwinst voor de gemeente. Het gebouw met een lengte van ongeveer 110 meter valt mooi weg op de bosrijke locatie. Het is een mooi ingetogen ontwerp van Slangen + Koenis, wat door gemeente Gilze en Rijen ook was gevraagd.

Functionaliteiten

Die 110 meter lengte van het gebouw bestaat uit een sporthal van 29,4 x 50 meter geschikt voor diverse binnensporten, een 4-baans zwembassin van 10 x 25 geschikt voor doelgroepen en instructie. Het zwembad is aanvullend voorzien van een whirlpool/bubbelbad, een saunacabine, een poolpod en een geïntegreerde (luie)trap, welke met de beweegbare bodem meebeweegt. Daarnaast is er ook nog een apart peuterbassin. Deze functies worden gekoppeld door de horeca die centraal in het gebouw is opgenomen.

Architectuur

Het gebouw oogt transparant vanwege de vele glasoppervlakten. Het is een uitdagende locatie, vanwege de bestaande bomen en het historisch pad Den Butter.
Van der Meijs Bouwmanagement & Advies kijkt terug op een geslaagde aanbesteding en kijkt vooruit naar een succesvolle uitvoering. In maart 2018 zal het nieuwe complex opgeleverd worden, inclusief 25 jaar onderhoud. De Exploitant zal dan ook zijn intrek nemen en het nieuwe sportcomplex in gebruik geven aan de inwoners van Gilze en Rijen.

Projectkenmerken

Bruto vloeroppervlak gebouw: +/- 4.600 m2
Terreinoppervlak: +/- 11.000 m2
Doelgroepenbassin: 10 x 25 meter; separaat peuterbassin
Sporthal: 29,4 x 50 meter
Geprognotiseerde bezoekersaantallen voor het zwembad per jaar: 72.500 bezoekers

De opdracht omvatte (tot nu toe) het opstellen van een Ruimtelijk, Functioneel en Technische Programma van Eisen, het mede bepalen van de aanbesteding stratgie, het opstellen van aanbestedingsdocumenten voor de exploitant(O) en daarnaast van de Design, Build en Maintain (DBM) partij, de gemeente ondersteunen bij de aanbesteding, het adviseren van de gemeente tijdens de ontwerpfase.

Opdrachtgever: Gemeente Gilze en Rijen
Opdrachtnemer: Van der Meijs Bouwmanagement & Advies
Contactpersoon Opdrachtnemer: De heer J.T.G. van der Meijs en Mevrouw T.T.C. Swanenberg
Datum start werkzaamheden: november 2015
Datum beëindiging opdracht: nog in uitvoering
Contractwaarde: circa € 10.500.000,-

Promotiefilm ontwerp