Een leuk stuk van Marianne Loof genaamd: elk nadeel heb z’n voordeel.

Den Haag – Met het bureau bezocht ik afgelopen week Marseille waar ‘streetjockey’ Nicolas Memain, architect en stedenbouwkundige, ons hartstochtelijk en onverstoorbaar door de stad leidde.

Van de oude stad naar projecten van de naoorlogse architect Pouillon, van Le Corbusier tot nieuwe stedenbouwkundige ontwikkelingen.

Met circa 850.000 inwoners in de stad en circa 2 miljoen in de regio lijkt de stad qua grootte op Amsterdam. Beide zijn historische steden met oude havengebieden, stadsvernieuwing, naoorlogse woongebieden en een multiculturele bevolking. Maar daar houdt de vergelijking dan ook wel op. Los van het feit dat in Marseille permanent de zon schijnt, is het vooral de rauwe staat van de stad die een groot contrast vormt met Amsterdam en overigens ook de meeste steden in Europa. Marseille kent nog altijd een vervallen binnenstad, waar vooral de kansarmen zijn achtergebleven. Economisch voorbijgestreefd door het buitengebied en nog steeds zonder nieuwe economische focus. Een vervallen schoonheid, waar oude glorie nog zichtbaar is maar midden in de stad monumentale panden leeg staan. Met Franse en Europese subsidies wordt met herontwikkelingen als Le Parc Habité en Euroméditerranée gepoogd nieuwe inwoners aan de stad te binden.

De staat van Marseille deed me enigszins denken aan Amsterdam begin jaren tachtig, toen ik daar net kwam wonen. De tijd dat de binnenstad er verwaarloosd bij lag en De Pijp nog geen toplocatie maar een bijna-afbraakbuurt was. Al die zaken waar men in Marseille nu wanhopig naar op zoek is, namelijk musea, herontwikkeling van de havengebieden, gentrification, banken, creatieve industrie, cruiseschepen en vooral toeristen, hebben we inmiddels in overvloed in Amsterdam. De vergelijking maakte me melancholiek. Want hoe heerlijk het nu ook leven is in Amsterdam, die oude, wat vervallen stad van dertig jaar geleden had ook zo z’n charmes: stoer, hoopvol, op elke hoek potentie. Een betaalbaar, oud vervallen pand kopen op een prachtige locaties en gewoon een plek vinden op het terras op de mooiste plekken van de stad. Dat kan allemaal nog steeds in Marseille, maar niet meer in Amsterdam. Tja, elk nadeel heb z’n voordeel, zou Cruijff zeggen. Of omgekeerd…

Bron: http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2015/06/04/elk-nadeel-heb-zn-voordeel