Btw bouw definitief weer omhoog naar 21%

21-6btw-beter

Het verlaagde btw-tarief voor verbouw en renovatie van nu 6% gaat per 1 juli definitief weer omhoog naar 21%. Een motie van Tweede Kamerlid Henk Krol van 50Plus die het kabinet moest oproepen de 6% te handhaven, heeft het niet gehaald.

Dat bleek dinsdagmiddag bij de stemmingen in de Tweede Kamer. De motie werd verworpen met 81 tegenstemmers en 65 voorstanders. Voor de bouwsector is dit een fikse tegenvaller. Dinsdag zei voorman Arend van Wijngaarden van vakbond CNV Vakmensen nog dat het btw-tarief voorlopig nog laag moet blijven omdat het herstel in de bouwsector nog broos is. ‘Dat moet je nu niet verstoren.’

Crisis

Begin april noemden ook de brancheorganisaties Bouwend Nederland en de Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra het al onverstandig dat het kabinet het tijdelijk verlaagde btw-tarief voor arbeidskosten bij onderhoud en renovatie van woningen weer wil verhogen. Zij stellen eveneens dat het lage btw-tarief ervoor gezorgd dat veel bouwbedrijven overeind zijn gebleven in de crisis.

De motie van Krol werd niet gesteund door de regeringspartijen VVD en PvdA, die maandag net bekend hebben gemaakt onderlinge overeenstemming te hebben bereikt over een herziening van het belastingstelsel. Ook GroenLinks steunde de motie van Krol niet, net als de onafhankelijke Kamerleden Norbert Klein (ex-50Plus) en Johan Houwers (ex-VVD). Alle overige oppositiepartijen zijn wel voorstander van handhaving van het lagere btw-tarief voor de bouw.

Woningmarkt

Dit tarief werd op 1 maart 2013 verlaagd met als doel om de diep door de crisis getroffen bouwsector een impuls te geven en de in het slop geraakte woningmarkt te ondersteunen. De maatregel loopt 1 juli definitief af, meldde het ministerie van Financiën in maart al.

‘Consumenten die nog willen profiteren van het lage tarief van 6%, moeten ervoor zorgen dat de werkzaamheden vóór 1 juli zijn afgerond’, aldus Financiën destijds. ‘Voor werkzaamheden die na 30 juni worden afgerond, geldt het btw-tarief van 21%. Het tarief van 21% geldt ook als vóór 1 juli vooruitbetalingen zijn gedaan voor werkzaamheden die na 30 juni worden afgerond.’

Bron: FD