Is er nog behoefte aan de vastgestelde bouwvak?

Afgelopen week is in de regio Noord ( 20 juli t/m 7 augustus) de eerste bouwvak begonnen. De bouwvak was in het leven geroepen zodat de bouwvakkers met hun gezin en schoolgaande kinderen vakantie konden vieren. Daarnaast was het ook vooral praktisch, bouwprojecten lagen slechts korte tijd stil.

Tot 1982 werd de bouwvak (3 weken) verplicht gesteld door de overheid, maar inmiddels is er officieel gezien geen vaste periode bouwvak meer. Werkgevers mogen zelf kiezen om het bedrijf in de zomer te sluiten. De brancheorganisatie Bouwend Nederland geeft ieder jaar wel adviesdata voor de bouwvak. Ruim tweederde van alle ondernemingen maakt daar gebruik van. FNV bouw is geen voorstander van een vaste bouwvak. Iedere werknemer, zoals ook in andere sectoren, moeten zelf kunnen bepalen wanneer hij of zij vakantie opneemt.

Heeft de bouwvak zijn langste tijd gehad of is het voor de bouwsector, waar veel verschillende partijen van elkaar afhankelijk zijn voor de voortgang, wel zo nuttig een gezamenlijk afgesproken vakantieperiode?

251054

Adviesdata bouwvak:

  • Regio Noord: 20 juli t/m 7 augustus
  • Regio Midden: 27 juli t/m 14 augustus
  • Regio Zuid: 3 augustus t/m 21 augustus